Videokogebog

med WeVideo
Introduktion
Velkommen til dette madforløb, hvor eleverne skal lave en videokogebog i WeVideo. Videodemonstrationer af opskrifter er blevet ekstremt populært de seneste år, og de findes i hobetal på både Facebook og Youtube. Ved at anvende Wevideo kan eleverne på en sjov og kreativ måde lave deres egne visuelle fremstillinger af en opskrift. De bliver i stand til at dokumentere deres fremgangsmåde og får samtidig skabt et produkt, der kan tjene som en levende opskrift, som er nem og overskuelig at følge, og som kan fungere som inspiration til andre.
Eleverne skal i dette forløb filme og tage billeder, imens de laver en ret. Herefter skal disse billeder og videoklip bruges til at lave en videokogebog, hvor opskriften demonstreres trin for trin.
Formålet med dette forløb er at styrke elevernes evne til at præsentere en opskrift på en lækker og indbydende måde. Dette gøres ved at komme tæt på de enkelte råvare, sørge for at vi kan se dampen fra gryden eller brødets lækre gyldne farve. Her kommer elevernes evne til at vurdere madens æstetiske udtryk også i spil, idet den gode madpræsentation kan fremhæve madens kvaliteter, så vi næsten kan dufte maden på den anden side af skærmen.
Rigtig god fornøjelse
Læringsmålmodel-fullcirkel

Madkundskab 4.-7. kl.
Madlavning

Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen

Læringsmålmodel
forslag til
Læringsmål
At kunne formidle en opskrift på en lækker og indbydende måde
At kunne formidle grundmetoder og teknikker
At kunne vurdere madens æstetiske indtryk og udtryk
Forberedelse

Teknisk

Det er en forudsætning for forløbet, at du har oprettet enten en afleveringskanal eller en præsentationskanal.
Eleverne
I hver gruppe skal en elev oprette en kanal, som gruppen kan bruge til at lægge deres optagelser ind i løbende. Det sikrer både at I kan være fælles om at lave optagelser, men også kan være mere frie til at uddele opgaven med at redigere og producere videokogebogen.

Fagligt

Eleverne skal i gang med at lave mad. De skal måske have råvarer, forslag til opskrifter og andre råd og vejledninger, inden de går i gang. Det er afgørende for deres formidling at de ved, hvad tingene i et køkken hedder.

læringsmål2
forslag til
Forløbet

Eksempel

 

Aktiviteten trin for trin

Når eleverne har valgt en ret, de vil lave som videoopskrift, udpeges 1-2 elever i hver gruppe til at tage billeder og optage små videoklip af alle trin i madlavningen.
Herefter uploades eleverne deres billeder og videoer til gruppens fælles kanal på Skoletube via Skoletube appen. (Det er en del af forberedelsen at eleverne forinden har oprettet en fælles kanal).
Når I skal i gang med redigeringen åbnes et nyt projekt, hvorefter gruppens optagelser kan importeres til klippeboardet i Wevideo.
Eleverne kan nu begynde at trimme deres rå-materiale således, at videoen ender med at stå skarpt og præcist.
Herefter kan der tilføjes tekst og voice over de steder, hvor man synes, der kræver lidt ekstra forklaring.
Lange scener kan også speedes lidt op, sådan at det fx går lidt hurtigere at hakke løgene.
Tip: Slut eventuelt filmen af med at vise og gennemgå hele opskriften.
Synes man stadig, at videoen mangler det sidste krydderi, kan man også vælge at indsætte baggrundsmusik, som kan være med til at løfte stemningen i videoen.
Til sidst udgives filmen til klassens kanal på Skoletube.

læringsmål3
forslag til
Tegn på læring
Eleven har lavet en videokogebog i Wevideo, der demonstrerer tilblivelsen af en ret
Eleven kan formidle en opskrift på en lækker og indbydende måde
Eleven kan formidle grundmetoder og teknikker
Kolofon
læringsmål3
Dette forløb er forfattet af Jesper Paakjær, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Videokogebog med WeVideo” cc:by LærIT”
Billedet til forløbet er fra Unsplash.com, cc0 af Kim Chruickshanks