Den store dag

fanget og formidlet med Skoletube
Introduktion
Velkommen til denne side, hvor vi stiller skarpt på Den store dag; sidste skoledag, skolefesten, første skoledag og alle de andre højtider, oplevelser og begivenheder, der er noget helt særligt både for vores elever og for skolen.
Her kan du lære, hvordan du nemt kan fange de store øjeblikke, lave dem til flotte film på et øjeblik og hvordan du nemt deler oplevelsen bagefter.
Siden her er inddelt i forskellige afsnit, der trin for følger dig igennem processen:
Undervejs kan der være to afsnit, der handler om det samme. Det er fordi du fx både kan bruge computer og telefoner / tablets til at lave din film.
Der er også lavet et afsnit der fokuserer på hvordan I nemt kan være flere til at optage og hvordan I bagefter så blot deler billederne med hinanden i en kanal på Skoletube. På den måde kan man hjælpes ad.
Når filmen er færdig er der også et arbejde med at få den ud til jeres brugere, derfor kan du sidst på denne side se en række vejledninger om hvordan du kan dele filmen på Skoleporten, personale og elevintra, Facebook m.fl. men også hvordan du kan sende et link til brugerne, der giver dem mulighed for at hente deres egen kopi af den film, sådan at de også kan gemme de gyldne øjeblikke og store oplevelser på deres egne drev og fx tage det med som et minde fra deres skoletid.
Så du får altså styr på både at optage, producere og distribuere film fra Den store dag.
Rigtig god fornøjelse.
Huskeliste
Lav en lille huskeliste inden dagen går i gang. Det kan fx være:

 • 20-30 billeder eller 20 billeder og 5 små filmklip.
 • Centrale motiver som en solist, en der holder tale, den hurtigste løber til start, reaktioner
 • Statiske motiver: en mikrofon, et stopur, en pose karameller, en side i kalenderen
 • Variation i billedkomposition: at du både får nær- og totalbilleder.

 

Klar til
Optagelse
Lige et par tips til at tage bedre billeder og film med din telefon

 • Husk at tage billeder i liggende format.
  Du får bedre billeder fordi du bruger begge hænder og dermed støtter din telefon bedre, og du får flottere film uden sorte områder, med dine liggende optagelser.
 • Brug fødderne til at zoome med.
  Jeg har også hørt denne her: “Dovne fotografer får dovne billeder”
 • Drop blitzen.
  En blitz forstyrrer omgivelserne og generelt er det svært for en telefon at oplyse noget som helst med den lille pære.
 • Tag to.
  Det er en god ide at tage et par stykker af gangen. Tit holder du telefonen mere stille ved det andet billede. Ansigtsudtryk og begivenheder kan også lynhurtigt skifte, og de nuancer kan vi ikke nå at reagere på.
Upload
Husk at de orange links åbner en video, der viser præcis, hvordan man gør det, der beskrives i teksten. 
 
Du har nu taget en række små film og billeder.
Hvis du er alene om at fotografere og vil lave en film på den telefon eller tablet du har fotograferet med – så gå til afsnittet Producer med telefon / tablet.
I alle andre situationer er det nu, at du skal uploade dine optagelser til Skoletube. Det gør vi på følgende måde;
Hent Skoletube appen, hvis du ikke allerede har den. (iOS, Android)
Opret en kanal i appen til dine optagelser.
Upload optagelserne direkte til kanalen
Færdig! Nu ligger dine optagelser i en kanal på Skoletube, og det betyder, at du kan arbejde med dem ved hvilken som helst computer, telefon eller tablet, og det kigger vi på i næste afsnit.
Producér på
computer
Du har lavet dine optagelser. Nu skal vi se hvor nemt det er at lave dem til flotte film, når du arbejder ved en computer. Til det formål vil vi anbefale værktøjet WeVideo på Skoletube, som er nemt at bruge og som kan lave nogle utroligt flotte resultater.

WeVideo

WeVideo er perfekt til nemt og hurtigt at samle film og billeder fra en god oplevelse.
Se denne quickguide, der giver et indtryk af hvor enkelt det kan gøres med WeVideo. Det færdige eksempel kan du også se her. Du kan også besøge vejledningssiden herunder for at komme ind til en række trin-for-trin vejledninger.
Producér på
telefon og tablet
Hvis du vil producere på din telefon eller tablet, vil vi anbefale WeVideo appen. WeVideo har sin egen app, som du kan hente her (til iOS og til Android).

WeVideo app

Appen til iOS og Android samler nemt og hurtigt alle dine optagelser.
Se denne korte film, for at få en ide af hvor enkelt det er.
Se også vores quickguide, der gennemgår forløbet med at samle og udgive en film i WeVideo appen.
Når vi bygger
Sammen
Hvis I er flere der tager billeder af en stor begivenhed på skolen, så er her en vejledning til, at I får lavet en fælles kanal. På den måde kan I nemt samarbejde og få glæde af hinandens billeder.
Det kan I, når én af jer opretter ( i Skoletube appen) eller opretter (på web) og tilføjer kollega (i appen) eller tilføjer kolleger (på web) de øvrige brugere til kanalen.
Herefter uploader I bare jeres medier direkte til kanalen fra Skoletube appen, hvorefter I alle kan hente og bruge hinandens medier, som var det jeres egne.
Hvordan film og billeder hentes og bruges fra kanaler, det lærer du om i de to afsnit Producer på computer og Producer på telefon og tablet, herover.
Klar til
Udgives
Din film er nu produceret færdig og ligger lige nu på Skoletube. Herfra har du alle muligheder for at dele den, præcis som I ønsker, og det kigger vi på i dette afsnit.

 • Udgiv din film til en kanal.
 • Sæt filmen ind i Skoleintra
 • Del filmen i et opslag på Facebook
 • Del via privat link
 • Sådan kan personer med linket downloade filmen.
 • Sådan kan du downloade din egen film

DEN STORE DAG

Den store dag bliver altid større, når vi mindes den. Ved at lave en flot præsenterende film fra dagen, kan du med enkle midler sikre at I kan tage dele jeres oplevelser med hinanden. Det er det vi har kigget på her på denne side.
Kan I nu have en rigtig god dag!
Ophavsret
Denne side er forfattet af Peter Leth, udgivet af webtjenesten LærIT. Siden er udgivet under Creative Commons licensen cc:by. Det betyder at du er velkommen til at tage hvilket som helst indhold fra denne side, og bruge det til hvilket som helst formål, når blot gengivelsen rummer følgende kreditering: “Den store dag, cc:by LærIT”
Billedet, der anvendes som fremhævet billede øverst på siden, er af Ben White, hentet på Unsplash.com, udgivet under Creative Commons licensen CC0.
Billeder brugt til eksemplerne med skolefesten og fastelavn er cc:by-nc-sa Peter Button