Julekalender for alle

med Book Creator på Skoletube

Introduktion

Velkommen til dette forløb om hvordan vi nemt kan lave en julekalender sammen på klassen, i Book Creator på Skoletube.

Book Creator er godt nok ikke bygget som et værktøj til at lave julekalendere med, men med et par små tricks, kan vi godt tune programmet og få det til at virke som en kalender. For at det skal være nemt for jer at komme i gang med har vi lavet en kalender-skabelon, som du nemt kan kopiere, og så er rammen klar til at I kan gå i gang.

Skabelonen består af en kalender med 24 låger, hvor der fra hver låge linkes til en side, som man kan dekorere og bygge op med sit juleindhold. Fra alle siderne er der også et link retur til kalenderen, sådan at det er nemt at hoppe rundt.

Når I så skal i gang med at lave julekalenderen, tager du bare en kopi af denne skabelon. Lægger den ind i det bibliotek, du har med din klasse. Fordeler lågerne mellem eleverne, og åbner bogen for samarbejde, sådan at hele klassen kan gå ind og bygge deres låge hver i sær, som man nu aftaler.

Det betyder jo også at I sagtens kan være flere der hjælpes ad med at bygge bogen og derudover kan man jo indsætte alle de julefilm, fortællinger, tegninger og så videre som man har lavet, så det er nemt at lave en stor flot kalender.

Når alle lågerne er lavet, lægger alle eleverne et dækbillede over deres side, sådan at man kun kan se siden, men ikke indholdet.
Nu er julekalenderen færdig og den kan nu deles med fx forældre, venskabsklasser med mere. Hver dag går læreren eller eleven ind og fjerner dækbilledet fra en ny låge, og på den måde er kalenderen dynamisk som en rigtig julekalender.

Så på den måde er det både nemt og sjovt at være sammen om at lave en julekalender i Book Creator på Skoletube.

Rigtig god fornøjelse – ho ho ho.

Forberedelse

Teknisk

Det er en forudsætning for forløbet, at du har oprettet et bibliotek i Book Creator til din klasse.

Vi vil også anbefale, at du har oprettet en præsentationskanal til klassen. Den får I bl.a. brug for, når I skal producere indholdet til kalenderen.

Fagligt

Eleverne skal gerne vide hvordan de arbejder i Book Creator. De skal vide hvordan de fx indsætter film og billeder fra Skoletube.

læringsmål2

forslag til

Forløbet

Eksempel

Aktiviteten trin for trin

Inden klassen går i gang, er det en forudsætning, at læreren har oprettet et bibliotek i Book Creator til sin klasse.

Koden til biblioteket fortæller man til eleverne, og de kan nu logge sig på Book Creator for første gang.

Læreren besøger herefter læreren biblioteket med koden HZLQ9, og kopierer julekalender-skabelonen, og lægger den ind i klassens bibliotek i Book Creator.

Derefter kan læreren gennemgå skabelonen på klassen, eller I kan se denne vejledning sammen. Læreren fordeler herefter eleverne enkelt- eller parvis til at have ansvaret for bestemte låger.

Herefter planlægger eleverne, hvad der skal være på den eller de sider, som de skal lave. Læreren åbner bogen for samarbejde.

Herefter går hver elev eller gruppe ind i bogen og skriver deres navn og ide til indhold, ind på den side de har til opgave at lave indhold til. På den måde har læreren allerede fra starten et overblik over, at eleverne har en plan for deres låge, og at de ved, hvor de skal lægge deres besvarelse.

Herefter går eleverne i gang med selve indholdet. (Dette forløb går ikke ind i detaljerne med at lave indholdet).

Når indholdet er på plads bygger de deres side i kalenderen. Til sidst går man ind på den næstsidste side i kalenderen (vælg evt pages, for at komme dertil), og kopierer det røde teatertæppe. Dette tæppe lægges på siden, og fordi dette element er øverst, vil det både skjule og blokere afspilningen af det indhold, der er på siden.

Dermed er klassen færdig med at lave en kalender.

Læreren kan nu udgive julekalender-bogen til Skoletube.

Herefter kan kalenderen deles, fx ved at læreren laver et opslag på Skoleintra eller blot deler via et link fx til venskabsklasser, forældre eller lign.

Når det så bliver december, og kalenderen skal åbnes, er det lærerens opgave at være kalendermester, og hver dag gå ind og fjerne dækbilledet med det røde tæppe, fra dagens låge.

Rigtig god fornøjelse.

 

Kolofon

læringsmål3

Dette forløb er lavet af Peter Leth, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Jukalender med Book Creator” cc:by LærIT”

Skabelonen til julekalenderen kan hentes i bibliokteket HZLQ9.

Book Creator til iPad-brugere

Skabelonen kan også hentes som .epub-fil her. iPad-brugere, som skal være opmærksomme på at man ikke kan samarbejde i en bog. Her vil løsningen være at klassen arbejder med det indhold, der skal være i kalenderen, og at læreren så henter elevernes produkter i klassens kanal, og samler det til den færdige kalender.