Vejret

med WeVideo
Introduktion
“Vejret” er femte afsnit i en række inspirationsforløb om videoproduktion med WeVideo. Se de øvrige “Nyhedsoverblikket“, “Interview“, “Sommerfugl” og “Forklar Fakta” her. I dette femte forløb om nyhedsformidling i videoværkstedet WeVideo, er vi nået til vejrudsigten.
Dette forløb bygger videre på elevens forståelse for lag i videoredigeringen og for elevens brug af grafik, som billedlag i formidlingen. Det nye for eleven er at skulle interagere med det usynlige indhold, som man lægger under eleven ved redigeringen, og eleven lærer med dette forløb at anvende funktionen colour keying / green screen / grønt klæde (kært barn…) Denne funktion er relativ enkel at bruge til en vejrudsigt, men samtidig vil de erfaringer I får med dette forløb være anvendelig i rigtig mange andre fag og situationer.
I forløbet her skal eleverne sammen i grupper lave en vejrudsigt. Den skal formidles med grafik, hvilket vi foreslår at I laver selv med værktøjet Pixton (det kan være en god ide at snyde lidt og remixe denne skabelon), hvorefter en elev fremfører en passende forklaring. Mens en laver grafik, kan en anden i gruppen notere sig hvad billederne viser, og lave et manuskript hvor oplysningerne passer med grafikken.
Derefter går gruppen i studiet (studiet er det sted, hvor I har hængt det grønne klæde op) og man optager sin vejrudsigt.
Hvordan vejret bliver er i sig selv ikke vigtigt, men med dette enkle forløb får eleverne trænet et sprog omkring vejret samtidig med at de lærer sig nogle teknikker, som de kan tage med sig i mange andre situationer, og samtidig vil de fleste elever opleve at det er sjovt at lave vejrudsigten som på tv, og de vil opleve at man skal koncentrere sig for at kunne fortælle en række enkle fakta, hvilket bestemt også er nyttigt at kunne.
Så rigtig god fornøjelse med vejret – det vi alle snakker om, men som ingen gør noget ved. (Storm P.)
Læringsmålmodel-fullcirkel

Natur Teknologi 3.-4. kl.
Modellering

Eleven har viden om en vejrudsigts formål og struktur

Læringsmålmodel
forslag til
Læringsmål
Eleverne kan indsamle data og informationer om vejret
Eleverne kan beskrive vejret med fagord som nedbør og temperaturer
Eleverne kan illustrere vejret med symboler og tal på et kort
Eleverne kan beskrive vejrsituationer og forhold
Eleverne kan optage med grønt klæde
Eleverne kan samle egne illustrationer og modeller med den mundtlige fremlægning til en sammenhængende vejrudsigt
Forberedelse

Teknisk

Det er en forudsætning for forløbet, at du har oprettet enten en afleveringskanal eller en præsentationskanal, som eleverne kan aflevere deres færdige vejrudsigt til.

Fagligt

Eleverne skal have viden om at lave en vejrudsigt, og viden om hvilke faktorer ved vejret som man kan lægge vægt på.

læringsmål2
forslag til
Forløbet

Eksempel


 

Aktiviteten trin for trin

Eleverne starter med i mindre grupper at sætte sig ved to computere. På den ene maskine skal der laves grafik og på den anden skal der laves manuskript. Er der en tredje person i gruppen, kan denne tjekke vejrudsigten på Yr.no.
Grafikken til vejrudsigten kan man lave selv i Pixton, men til dette forløb anbefaler vi, at eleven remixer denne skabelon, sådan at selve opgaven med at lave grafikken er enkel at gå til. Eleven tilpasser herefter tegneserien til de vejrforhold, som man ønsker at beskrive, og gemmes. Herefter hentes tegneserien, som højopløselige billeder i en zip-fil.
Imens har studieværten noteret hvilke ord, der skal siges til de enkelte billeder, og er nu klar til optagelse. De andre i gruppen sørger for at hjælpe studieværten på plads foran klædet. Brug et øjeblik på at træne bevægelser og mens de øvrige holder øje med om personen forbliver i billedet og om bevægelserne laver kraftige skygger. Disse kan give et dårligt færdigt resultat, og bør derfor undgås.
Herefter skydes optagelsen – om og om igen. Det er måske sværere end man tror. Den færdige optagelse lægger kameramanden enten direkte på WeVideo med funktionen media uploader, hvis det også er denne person, der skal redigere udsendelsen, eller uploades klippet til Skoletube med appen i en kanal som andre i gruppen også har adgang til.
Ved klippebordet skal man nu samle de færdige billeder fra Pixton sammen med optagelsen ved det grønne klæde. Det er et stort øjeblik, når man oplever, at tingene passer sammen og denne aktivitet kan eleverne derfor fint sidde og være sammen om. Det gøres på følgende måde.
Billederne fra Pixton, der er hentet og udpakket, lægges ind på det nederste billedspor. Læg mærke til at billederne har fortløbende numre, og at det derfor er nemt at lægge dem ind i den rigtige rækkefølge.
Herefter lægges studieværten på. Start med at trimme optagelsen, og brug derefter funktionen Colour keying til at fjerne den grønne farve fra billedet.
Billederne fra tegneserien justeres herefter, sådan at de fylder hele skærmbilledet.
Den færdige vejrudsigt kan herefter pyntes med lidt digitale videoeffekter fra samlingen, inden den udgives til klassens kanal på Skoletube, hvor det helt sikkert vil skabe stor glæde at se hinandens præsentationer.
Rigtig god fornøjelse.
 

læringsmål3
forslag til
Tegn på læring
Eleverne har indsamlet data og informationer om vejret
Eleverne har beskrevet vejret med fagord som nedbør og temperaturer
Eleverne har lavet illustrationer der kan forklare vejret med symboler og tal på et kort
Eleverne har optaget med grønt klæde
Eleverne har samlet egne illustrationer og modeller med den mundtlige fremlægning til en sammenhængende vejrudsigt
Kolofon
læringsmål3
Dette forløb er forfattet af Peter Leth, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Vejret med WeVideo” cc:by LærIT.
“Vejret” er femte afsnit i en række inspirationsforløb om videoproduktion med WeVideo. Se de øvrige “Nyhedsoverblikket“, “Interview“, “Sommerfugl” og “Forklar Fakta” her. I dette femte forløb om nyhedsformidling i videoværkstedet WeVideo, er vi nået til vejrudsigten.
Tegneserien som eleverne kan remixe til forløbet findes her.
Mappen med digitale videoeffekter (kaldet DVE) kan hentes her.