Kreative ordsprog i Book Creator
Multimodale fortællingerI aktiviteten skal eleverne arbejde med ordsprogene via forskellige modaliteter, hvor de skal arbejde med at forholde sig til hhv. ordsprogets konkrete samt billedlige betydning.
Eleverne arbejder sammen to og to, hvor de hjælpes ad med at tegne to billeder til deres ordsprog. Et af den konkrete betydning og et af den billedlige betydning. Tegningerne indsættes i bogen og makkerparret laver derudover også en lille lydfil i Bookcreator, hvor de skal forklare betydningen af deres ordsprog.
Til sidst samles alle klassens bøger til en samlet bog.
Ordsprog kan ofte være svære for børn at forstå og selv anvende. Mange af eleverne kender måske slet ikke ordsprogene og deres betydning. Ordsprogene kan hjælpe eleverne med at gøre det sprog mere levende og kreativt, samt gøre dem opmærksomme på vores sprog.
Det at eleverne bearbejder ordsproget gennem forskellige modaliteter gør, at det øger forståelsen og gør opgaven kreativ og åben for eleverne. Arbejdet med Bookcreator gør at eleverne afleverer et færdig produkt, som kan bruges af andre klasser, læses højt for de små eller gives til forældrene.
Alt efter aldersgruppe og niveau kan aktiviteten differentieres ved f.eks. kun at fokusere på tegningerne eller omvendt tilføje flere modaliteter som videoklip hvor eleverne skal mime ordsproget eller tekst hvor eleverne arbejder med at bruge ordsproget ind i en sammenhæng.

Dansk 5.-6. kl.
Kommunikation
Eleven kan kommunikere med bevidsthed om sprogets funktion i overskuelige formelle og sociale situationer
Eleverne skal blive bekendte med ordsprog og talemåder i vores sprog, og hvordan de kan bruges.
Eleverne skal kunne anvende forskellige modaliteter som lyd og tegning i Bookcreator til at forklare betydningen af ordsproget.
Teknisk
Inden forløbet skal du have oprettet et bibliotek i Bookcreator til klassen, som eleverne kan tilmelde sig.
Der er en fordel at eleverne inden forløbet er bekendte med at at kunne indscanne eller fotografere tegninger, så de ligger som en fil, de kan anvende i Bookcreator.
Derudover er det godt at bruge noget tid på at udforske programmet fx ud fra tooltips-videoerne nedenfor, så du er sikker i det, når du skal gennemgå det med eleverne.
Fagligt
Som grundlag for et godt forløb, kan læreren med fordel starte forløbet med at lave en introduktion til hvad et ordsprog er, hvordan de er opstået osv.
Du kan evt. finde inspiration på videnskab.dk og sproget.dk
Lav eventuelt også en lille introduktion til Bookcreator eller anvend de mange tooltips her på Skoletubeguide
Eksempel
Grupperne logger ind lærerens bibliotek.
Derefter opretter eleverne en bog.
Eleverne skriver deres ordsprog ind på deres side.
Det er muligt at diktere teksten samt at få skrivestøtte i arbejdet med tekst i Book Creator.
Eleverne tegner nu den konkrete betydning og den billedlige betydning.
Når eleverne er færdige med tegningerne uploades til Skoletube.
Nu kan eleverne indsætte billederne af tegningerne i bogen, direkte fra Skoletube.
Derefter laver eleverne et lydklip med forklaring af ordsproget.
Bøgerne samles til en fælles bog, som kan deles på klassens kanal.
Bøgerne fremlægges eller læses i klassen, til morgensamling eller for en venskabsklasse. Bøgerne kan også udleveres til forældrene.