Grammatik

med h5p
Introduktion
Velkommen til dette forløb hvor eleverne skal arbejde med grammatiske øvelser i engelsk. Forløbet er bygget sådan op, at eleverne præsenteres for en kort gennemgang af et grammatisk område, herefter tester de deres forståelse i nogle opgaver lavet i h5p, og til sidst kommer de selv på banen, og laver et h5p-element til klassens kanal, der netop giver mulighed for at andre også kan træne dette område.
Til forløbet her er der lavet en blog med rigtig mange grammatiske indlæg. Den kan fungere som en ramme, som du kan føre eleverne ind på. Dermed er materialet til en del af jeres grammatikundervisning på plads.
Vi vil foreslå, at man bruger en time til halvanden på hver øvelse, og da der er mere end 10 forskellige temaer, kan du bruge forløbet her over en længere periode.
Rigtig god fornøjelse.
Læringsmålmodel-fullcirkel

Engelsk 5.-7. kl.
Skriftlig

Eleven kan anvende de mest grundlæggende bøjningsformer og syntaktiske strukturer

Læringsmålmodel
forslag til
Læringsmål
Eleven kan tilegne sig viden om et grammatisk område
Eleven kan bruge sin viden i konkrete øvelser
Eleven kan udtænke sætninger, der bruger de korrekte grammatiske former
Eleven kan udtænke sætninger, der bruger grammatikken forkert.
Forberedelse

Teknisk

Det er en forudsætning for forløbet, at du har oprettet en præsentationskanal til klassen.

Fagligt

Eleverne skal have kendskab til grammatik.

læringsmål2
forslag til
Forløbet

Eksempel

Aktiviteten trin for trin

Læreren går sammen med eleverne ind på bloggen og udpeger den opgave, som de skal arbejde med.
På bloggen ser eleverne herefter den lille animationsfilm, der på engelsk gennemgår, det valgte grammatik.
Herefter træner eleverne deres viden i det eller de h5p-elementer, der er indsat under animationsfilmen, sådan at de har en sikkerhed for, at de har forstået stoffet rigtigt.
Som det tredje trin i forløbet går eleverne herefter ind på H5P på Skoletube. Her opretter de et interaktivt quiz-element. Vi vil anbefale at de vælger mellem typerne summary, single choice set, drag text eller multiple choice. Er det første gang at klassen arbejder med h5p, bør læreren bestemme ét værktøj, som alle i klassen benytter fx summary.
Summary: Trin for trin
Start et nyt tekstdokument. Skriv en række rigtige sætninger. Under den rigtige sætning, skriver du en eller to forkerte sætninger. Når teksten er skrevet, kan du se denne quickguide, om at lave elementer i summary, på en nem måde.
Til sidst deres færdige element til klassens kanal. Har man lyst til at dele sit arbejde med andre, der skal i gang med forløbet, kan man også lægge en kommentar med linket, på bloggen.

læringsmål3
forslag til
Tegn på læring
Eleven har lavet et h5p-element, der fokuserer på ét grammatisk område
Eleven har udgivet elementet til klassens kanal, og har her vist og afprøvet elementet på en eller flere kammerater
Eleven kan hjælpe kammerater, der får fejl i opgaven
Kolofon
læringsmål3
Dette forløb er forfattet af Peter Leth, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Lets play gramma” cc:by LærIT”
Materialet, der danner afsættet for dette forløb er hentet hos den norske organisation NDLA. (National Digital LæringsArena) En norsk organisation, der har til formål at udvikle og dele undervisningsmaterialer til frit brug. Takket være deres brug af Creative Commons licenser, er det både nemt og sikkert at bruge deres indhold – for lærere og elever. NDLA er krediteret under hvert forløb på bloggen.
Se hvordan du selv kan lave blogindlæg, som fungerer som ramme for forløbet. (ikke for begyndere)
Billedet til dette indlæg er cc0 af brugeren “3844328”. Hentet fra Pixabay.