Med Thinglink
på Skagens MuseumVelkommen til dette forløb om at analysere kunstværker med Thinglink. Det at arbejde med billedanalyse handler ofte om at kunne gå systematisk til værks og bruge forskellige vinkler til at få alle detaljer med; lige fra undersøgelsen af det motivets konkrete elementer, til det fortolkende og vurderende omkring farvevalg, komposition, motivets fremstilling mm, og over til de mere perspektiverende vurderinger af værket; hvad ved vi om perioden, kunstneren og temaet som værket berører. Alle disse erkendelser kan eleven sætte på et billede i Thinglink som en række små mærker, og dermed kan selve kunstværket være underlaget for elevens forståelse.
I forløbet tages udgangspunkt i en af Skoletubes mange ressourcekanaler med unikke kunstværker, nemlig Skagens Museums samling. Ressourcekanalen gør det nemt, enkelt og sikkert at finde et unikt materiale i høj kvalitet, udvalgt at kyndige mennesker og ikke mindst at billedet frit kan bruges af eleven til opgaven.
Opgaven er ganske enkel: Tag et kunstværk og brug Thinglink til at lægge forskellige lag af informationer på.
Vi vil foreslå, at man introducerer eleverne til brugen af bestemte ikoner til et bestemt indhold, sådan at I aftaler et fælles symbolsprog for de annoteringer, som eleverne lægger i deres efterfølgende arbejde. Hvert lag skal derfor repræsenteres med sin type ikoner til punktet, fx grønne til beskrivelse af elevens undersøgelse (Hvad ser du her), blå til symboler (læse mellem linjerne), gule til farver og komposition, rød til vurdering (af værket) og sort til perspektivering (værkets tid, kunstner, tema). Det færdige produkt udgiver eleven til klassens kanal og dermed har du et perfekt overblik over elevernes besvarelser.
Thinglink er stærkt fordi vi med udgangspunkt i kunstværket både beder eleven om at være kritisk undersøgende i deres indsamling af informationer, analyserende modtager der fx kan se sammenhænge med periodiske træk og målrettet og kreativ producent fordi deres egne iagttagelser danner et sammensat medie med selve kunstværket.

Dansk 5.-6. kl.
Fortolkning
Eleven kan forholde sig til almene temaer gennem systematisk undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster
Teknisk
Det er en forudsætning for forløbet, at du har oprettet enten en afleveringskanal eller en præsentationskanal.
Fagligt
Eleverne skal kende til at arbejde med analyse og vurdering af billeder, herunder have forståelse for at en analyse både rummer objektive iagttagelser såvel som mere vurderende og fortolkende lag, samt at værket også kan vurderes som en genstand for sin tid og som en del af fortællingen om kunstneren og eventuelt et portrætteret sted eller område.
Eksempel
Aktiviteten trin for trin
Eleven starter med at gå ind til Skagen Museums kunstsamling på Skoletube.
Herefter udvælger eleven sig et værk. Værket oprettes som en Thinglink ved at kopiere billedets webadresse.
Eleven går nu i gang med at sætte punkter på billedet.
Eleverne sørger for at benytte de typer ikoner, som I har aftalt på klassen. Det er ganske nemt at skifte ikon.
Hvis eleven har brug for at sammenligne værket med andre værker, kan man fx indsætte det andet værk som et billede i et punkt, og har man brug for at henvise til kilder der dokumenterer sin perspektivering indsættes et link i punktet.
Undervejs i forløbet afleverer eleven sit arbejde til klassens kanal. Derved kan læreren nemt gå ind i kanalen og se elevernes proces og færdige produkt.
Sådan finder du ressourcekanalen Skagensmalerier https://vimeo.com/164679381
Sådan laver du en Thinglink med et maleri af en skagensmaler https://vimeo.com/164678482
Sådan laver du et punkt på dit billede https://vimeo.com/164678481
Sådan skifter du ikon https://vimeo.com/163653627
Sådan udgiver du din analyse til klassens kanal https://vimeo.com/164678480
Læs mere om Skoletubes samarbejde med Skagen Museum her.