Plakater og collager med Easelly og Photopea

af

Velkommen til denne side, hvor vi kigger på værktøjerne Photopea og Easellys muligheder for at lave plakater, plancher og collager.

Begge værktøjer kan bruges, men de er forskellige og har derfor også hver deres styrker og begrænsninger.

Siden her er delt sådan op, at du nu vil få et overblik over hvilke fordele og begrænsninger hvert værktøj har, og derefter kan du vælge det program, der passer dig, og se videovejledninger til enten Photopea eller Easelly, der kan hjælpe jer godt i gang.

Photopea

Programmet er et decideret billedredigeringsprogram, og er derfor perfekt til at lave former, farvebehandling og arbejde med grafiske effekter. Ude i siden har brugeren en oversigt over sine lag, og det giver en godt overblik og gør det nemt at arbejde med det rigtige indhold. Derudover er det en fordel at programmet har en nem import fra Skoletube. Endelig så kan programmets skabeloner også være en god hjælp til at komme godt i gang.

Ulemper: Kræver at du har forståelse for billedredigering.

Easelly

Programmet er et rigtigt Jørgen Clevin-program. Du trækker dit indhold ind og placerer det der hvor du vil. Derefter kan du flytte rundt med tingene, rotere og skalere og det er det. Easellys styrker ligger primært i at programmet har samlinger af grafik, ikoner og illustrationer.

Begge programmer understøtter eksport til pdf og kan lave projekter, der har de gældende størrelser for papirformater. Begge programmer kan importere fra Skoletube og hente smukke billeder fra Unsplash. Begge programmer kan også remixe, og det betyder at dine projekter kan gøres tilgængelige for kopiering af andre.

Risici ved at arbejde med plakater og collager.

Tænk over at dine projekter kan blive meget store, og dermed meget krævende for programmet at håndtere. Lægger man eksempelvis 25 store billeder ind i en collage bliver projektet fx meget stort og det kan påvirke programmet.

Didaktiske muligheder

Der er uendelig mange muligheder med at arbejde med plakater, plancher og collager. Materialet skal ofte være blikfangende, enkelt og samlende for et budskab eller tema.

 

Photopea på Skoletube

For at lave plakater med med Photopea er der en række vejledninger herunder, som kan være nyttige at se igennem.

 1. Introduktion til Photopea som plakatværktøj
 2. Styr på størrelser og format
 3. Fordel ved at bruge en skabelon
 4. Quickguide – plakat
 5. Quickguide – collage
 6. Slowguide – collage med vægtløfter
 7. Slowguide – collage med hundehoved
 8. Tips og tricks
 9. Blending options
 10. Pynt
 11. Smart markering af lag til maske

Alle vejledninger ligger i afsnittet Plakat & Collage under Photopea. Derudover vil det sikkert være nødvendigt at supplere med vores øvrige videovejledninger om Photopea.

 

 

Easelly

For at lave plakater med med Easelly er der en række vejledninger herunder, som kan være nyttige at se igennem.

 1. Introduktion til Easelly som plakatværktøj
 2. Styr på størrelser og format
 3. Quickguide
 4. Smart import fra Unsplash
 5. Tips og tricks – lås lag, præcis flytning, kloning
 6. Eksportér og udgiv

Disse vejledninger er samlet i afsnittet Plakat & Collage under værktøjet Easelly. Derudover vil det sikkert være nødvendigt at supplere med vores øvrige videovejledninger om Easelly.