FN's Verdensmål

Verdenstimen - Vær med til at få verden i mål
Introduktion
Skoletube har i samarbejde med Verdens Bedste Nyheder og mere end 20 andre organisationer lavet dette tema. Hvert år i uge 36 afholdes Verdenstimen overalt i verden for at sætte fokus på Verdensmålene og udbrede kendskabet til Verdensmålene blandt børn og unge. Vi giver her vores bud på, hvordan Skoletubes værktøjer kan indgå i det kreative arbejde med et af verdens vigtigste emner. Alle verdens lande har sammen vedtaget den mest ambitiøse plan for kloden nogensinde: 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. I 2030 skal børn og unge vokse op i en verden uden sult og fattigdom, hvor alle er lige, og naturen og klimaet har det godt. Millioner af børn, unge og lærere over hele verden er med til at sikre, at vi når det. Du og din klasse kan også være med! En enkelt lektion, en temadag eller en hel uge om verdens udfordringer og løsninger – det er helt op til dig. På www.verdenstimen.dk  finder du en lang række gratis undervisningsmateriale og aktiviteter omkring Verdensmålene. Skal dine elever lege og være kreative med Skoletubes værktøjer, så kan dette kit hjælpe jer godt på vej. Alle kan være med. Har du ikke abonnement til Skoletube, så får du naturligvis adgang og kan lege med. Send en besked og skriv “Verdensmål” i kommentarfeltet. Så giver vi dig adgang i en hel måned.
Alle verdens lande har i 2015 sammen vedtaget den mest ambitiøse plan for kloden nogensinde: 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. De 17 Verdensmål er samlet set den mest ambitiøse plan i menneskehedens historie. Deres i alt 169 delmål handler om at løse mange af verdens største problemer. Blandt andet skal vi udrydde fattigdom og sult, sikre øget global lighed og opnå en bæredygtig verdensøkonomi. Det er planen, at Verdensmålene skal være opfyldt i 2030. De nye mål vil – ligesom deres forgængere, 2015-Målene – få betydning for milliarder af mennesker. Denne gang skal problemerne med sult, fattigdom og sygdomme ikke kun nedbringes, men i mange tilfælde helt løses. Hvor de tidligere mål mest omhandlede udviklingslandene, vil de nye Verdensmål betyde, at alle lande i verden skal påtage sig et fælles ansvar og indstille sig på at producere, forbruge og agere bæredygtigt. I 2030 skal børn og unge vokse op i en verden uden sult og fattigdom, hvor alle er lige, og naturen og klimaet har det godt. FN har således sat fælles kurs mod en bæredygtig fremtid for alle på planeten Jorden.
Produktion
Værktøjer
På Skoletube findes en række værktøjer der kan bruges til at skabe kreative præsentationer når man skal sætte fokus på FN’s Verdensmål. Der findes værktøjer der kan anvendes på alle klassetrin og i alle fag. Med udgangspunkt i materialet på www.verdenstimen.dk vil vi her hjælpe dig i gang med det kreative arbejde med Skoletubes værktøjer. Vi har samlet et udvalg af opgaver og en række guides der kan hjælpe dig og eleverne trin for trin.

Animation i Powtoon

Hos UNICEF arbejdes der med værktøjet Powtoon. Eleverne skaber små animationsfilm hvor de fortæller om Verdensmålene i en kreativ præsentation med billede, tekst og lydoptagelser.

Nyheder i WeVideo

Hos UNICEF arbejdes der med Nyhedsudsendelser om Verdensmålene. Eleverne laver TV-nyheder hvor de fortæller om udvalgte mål og deres betydning for verdenen. Til arbejdet anvendes WeVideo.

Videofortællinger

Hos Oxfam IBIS opfordres eleverne til at lave Videofortællinger i arbejdet med Verdensmålene. Eleven hjælpes godt på vej med vejledninger til arbejdet. VI anbefaler at anvende WeVideo til arbejdet.

Infografik Verdensmålene

Med udgangspunkt i UNCESCO og Ungdomsbyens bog Mål i Verdensklasse arbejdes der i denne opgave med infografik i programmet Easelly. Eleverne skaber deres præsentation i billeder, tekst og grafik

Tegneserie Forandringens helte

Tegneserien “Forandringens Helte” fortæller Oxfam IBIS om verdensmålene, og om hvordan du kan være en superhelt. I opgaven på Skoletube skal eleverne lave deres egen tegneserie om hverdagens helte i værktøjet Pixton.

Legetøj af skrald med Stop Motion

Hos Oxfam IBIS arbejdes med mål nummer 12, Ansvarligt forbrug. Eleverne laver legetøj af skrald. I forløbet her bliver legetøjet efterfølgende bragt til live med Stop Motion teknikken i appen Film-X på Skoletube.

Mål i Verdensklasse. – Samarbejde i Padlet

Der arbejdes med UNESCO og Ungdomsbyens bog Mål i Verdensklasse – til verdens borgere. I værktøjet Padlet samarbejder eleverne om at skabe deres fortælling om verdens vigtigste mål.  
Kanaler på Skoletube
Ressourcer
Når man skal arbejde med digitale præsentationer er det vigtigt at have gode medier til rådighed. I arbejdet med opgaverne er der lagt op til at eleverne selv producerer billeder, video, lyd og animationer. Ønsker eleverne at anvende andres billeder og film, er det vigtigt at sikre at man har adgang til at bruge de materialer man finder. For at lette arbejdet med at finde gode billeder, har vi her samlet en række links til materialer der kan anvendes i arbejdet.

Billeder fra Oxfam IBIS

Mere end 200 billeder sorteret i temaer. Billederne kan frit anvendes i præsentationerne.

Billeder og film fra UNICEF

Billeder og film fra Sofie finder guld i Myanmar – Det gyldne land. Materialet kan frit anvendes i præsentationerne.

Læseraketten 2017

Kanal med mere end 120 film og billeder fra Sydsudan. Kan frit anvendes i arbejdet med Verdensmålene.

Læseraketten 2016

Kanal med over 150 film og billeder fra Burkina Faso. Materialerne kan frit anvendes i arbejdet med Verdensmålene.
Samarbejde
Kreativ brug af Skoletubes værktøjer
LærIT lægger stor vægt på, at anvendelsen af Skoletubes værktøjer bliver så let og smidigt som muligt. Derfor hjælper vi gerne vores samarbejdsparnere i planlægning og udarbejdelsen af materialer og undervisningsforløb. Har du en idé til hvordan værktøjerne kan bruges eller har du brug for sparring, så kontakt os endelig for en uforpligtende snak. Lad os sammen skabe sjov, lærerige og kreativ undervisning, hvor eleverne er aktive og skabende.
Kolofon
Dette kit er lavet af Rikke Falkenberg Kofoed. Materialet på denne side må gengives, kopieres, bearbejdes og udgives frit i forbindelse med undervisningsbrug. Verdenstimen er udarbejdet i partnerskab med følgende deltagere: