Vild WeVideo

af

Kan man lave sit eget rumskib, ubåd, luftballon eller mikrokosmos med en telefon og WeVideo på Skoletube? Svaret er ja – og på denne side vil jeg vise hvordan du kan gøre.

Før sommerferien fik jeg til opgave at grave ned i Skoletubes værktøjer og lede efter de muligheder og potentialer som programmerne rummer, men som vi måske ikke udnytter. Et af de værktøjer jeg startede med var selvfølgelig WeVideo. På siden her vil du finde eksempler og videovejledninger til en række forskellige projekter.
Luftballon, Rumskib, Ubåd, Flyvemaskine, Kaffetyven, Røntgofonen, Mikrokosmos

Nyt tema: Masterclass med WeVideo

Vi har samlet alle ideerne her fra siden i et nyt stort tema kaldet Masterclass med WeVideo, som du finder her på Skoletubeguide.dk under Temaer.
Her finder du dels flere eksempler end du ser her, og dels en videoskole, som lærer jer hvordan I med fem enkle greb, kan lave alt hvad I har lyst til i WeVideo.

Kaffetyv

Ide: Brug grønt klæde foran personen. I filmen herover sidder jeg bag en sofa, som har fået det grønne klæde over sig. For at kaffekoppen ikke skal vælte har jeg sat en lille kasse i sofaen, som giver koppen et underlag at stå på.
Du skal bruge: Grønt klæde og en telefon på stativ. Derudover kan det være en fordel, at have en app til at beskære din optagelse. Skoletube appen til at flytte optagelsen, samt WeVideo.
Evaluering: Kaffetyven er en af de film, der er rigtig sjov at lave, og som giver en god effekt. Det kan være en forøvelse til at arbejde med at bygge effekter op i flere lag, og til at gøre klar til at arbejde med green screen på fx borde og stole.

Titanernes kamp

Ide: Brug grønt klæde rundt om dit ansigt.
Du skal bruge: Jeg vil foreslå at I klipper et hul til hovedet i et grønt klæde. Sæt det derefter på en ramme, og hæng rammen op. Se hvordan I laver denne ramme.
Brug evt. en app til at beskære din optagelse. Skoletube appen til at flytte optagelsen, samt WeVideo til at lave filmen færdig.
Evaluering: Den talende i værket ( i dette tilfælde Titanernes Kamp og Frihedskæmperen) er en af de film, der er rigtig sjov at lave, og som giver en god effekt. Det kan være en forøvelse til at arbejde med at bygge effekter op i flere lag. Men også at tænke sig ind i et miljø, bruge stativ, stå stille i optagelsen og mange andre nyttige ting.
 

Frihedskæmperen

Link til Titaneren og link til Frihedskæmperen.
Videovejledninger: Se hvordan du fritlægger en hat, hvordan du fritlægger et ansigt og hvordan du kan lave en portrætfilm.

Hologrammer

Ide: Lav en film, der kan ses på en telefon eller tablet som et hologram.
Du skal bruge: Din telefon. Jeg vil anbefale grønt klæde. Brug evt en app til at beskære optagelsen, hvis den er lidt grimt i kanterne. Derefter Skoletube appen til at flytte optagelsen, samt WeVideo til at lave filmen færdig.
Sådan gør du: Det er ganske enkelt og logisk, men samtidig også en øvelse, der kræver at man ved hvad man gør. Se videovejledningen.
Filer: Hent Grafik til at lave hologrammer med her.
Evaluering: Hologrammer er lidt krævende og lave og selve filmen er kun noget værd, hvis man har mulighed for at opleve effekten på en skærm efterfølgende. Men hvis man har en tablet og en refleks-skærm monteret, er der ingen tvivl om at det også har en god wauw-effekt på eleverne. Refleks-skærmen kan man lave selv med lidt fingersnilde, men jeg har også set dem til salg forskellige steder (sidst set i Eksperimentariets shop – se den her).

Ubåd

Ide: Lav en rejse under vandet ved hjælp af green screen.
Med muligheden for at rejse ned under havets overflade, kan vi direkte beskrive og fortælle om hvad man kan se. Vi udfordrer vores marinebiologiske viden, mens vi leger.
Med lidt hjælp fra en hovedcomputer, kan du i øvrigt have al den viden, du drømmer om med ned på jeres ekspeditioner. Se selv.
Evaluering: Ubåden kræver ligesom fx luftballonen noget grafik, som man skal bygge sin båd op med. Men jeg vil sige at det er en nemmere opgave, ganske enkelt fordi alle optagelser i en ubåd foregår vandret både af skuespillere, af omgivelser og af interiør. Så der er ikke problemer på samme måde med vinklerne.
Filer: Link til ubåds-filerne
For at scenerne fungerer, kan der være noget med lyden, som man vil overveje. Fx kan scener, hvor vi ser i periskop bruges til at lave voice-over.

Luftballon

Ide: Tag green screen og gør dig selv til rejsende i en luftballon. Læs flere tanker her.
Filer: Du kan hente mine projektfiler her.
Evaluering: Luftballonen er ikke det bedste projekt jeg har kastet mig ud i.Der er simpelthen for mange faldgruber, som eleverne skal være opmærksomme på. Fx kræver en overbevisende kombination af green screen optagelser, der sættes sammen med fritlagte luftballoner og som igen sættes ind i en baggrund, at vinklerne passer sammen.
Et andet problem er hastigheden som filmoptagelser bevæger sig med i forhold til den illusion vi vil skabe af at svæve. Her kan det være en fordel at bruge billeder med en Ken Burns effekt, men omvendt, så fanger øjet hurtigt hvis biler eller vandfald står stille. Du kan redde meget ved at bruge slow motion.
Lad os gennemgå kameravinklerne:
Frøspektiv: Har du et frøperspektiv på eleven, og på luftballonen, så er der som regel ikke andet end himmel at se. Det kan godt fungere.
Normalperspektiv: Her kan du vælge kun at have eleverne til at filme at de peger. Dermed bliver filmens vinkel at vi selv står i kurven. Her har man så mulighed for at smide kurven væk og nøjes med selve filmoptagelsen.
Fugleperspektiv: Hvis vi er i kurven kan eleverne igen gå efter at filme deres arme og på den måde pege, som stod vi sammen i kurven. Et tip er at eleverne skal pege væk fra kroppen og ikke krydse ind foran kroppen. Det gør det nemmere at få en god optagelse.

Fortnite

Ide: Hvad sker der hvis man leger med et computerspil?
Fortnite er utroligt populært, så hvorfor ikke også prøve at lege med at lave film med programmet. Som inspiration, kan man fx se disse film på YouTube.

Se mere i temaet: Masterclass med WeVideo

Nu har du set en række mere eller mindre oplagte eller besynderlige ideer.
Hvis du vil lære hvordan man kan lave disse og lignende ideer, eller du vil se flere eksempler, så besøg temasiden Masterclass med WeVideo.

Kolofon

Tekst, vejledninger og eksempler er alle produceret af LærIT, og udgivet under Creative Commons licensen cc:by.
Det betyder at du i ordets bedste forstand, må bruge indholdet frit, når blot du krediterer ophavet med “cc:by LærIT”.